Zoeken
 Zoeken
Nieuwe start de Gele Linde
Linda de Keijzer - 03-07-2017 20:34
Met ingang van 1 juli is het Inloophuis de Gele Linde in Boskoop een samenwerking aangegaan met Tom in de Buurt in Boskoop. Door de krachten van beide organisaties te bundelen ontstaat er een mooie vernieuwde start van de activiteiten van het inloophuis.

De inloopochtend zal gecombineerd worden met het mantelzorgcafé dat eens per maand op vrijdagochtend in de locatie van het voormalig gemeentehuis Boskoop wordt gehouden.
Naast de inloopochtenden blijft de Gele Linde speciale thema avonden organiseren en kan er ook een beroep gedaan worden op een vrijwilligster voor een huisbezoek.

Door deze samenwerking en ook de nieuwe locatie voor de inloopochtend verwacht het bestuur dat er meer mensen worden bereikt die behoefte hebben aan een luisterend oor. Centraal hierbij blijft dat het gaat om mensen die binnen hun omgeving te maken hebben of hebben gehad met kanker. De vrijwilligers van het inloophuis zijn speciaal gekwalificeerd om dit luisterend oor te bieden. Op dit moment zijn wij ook op zoek naar vrijwilligers die een speciale cursus willen volgen om mensen die leven met kanker bij te staan.

Na tien jaar Inloophuis de Gele Linde Boskoop is deze vernieuwing een goede start naar een eigentijdse organisatie. 
Geef borstprotheses een tweede leven
Linda de Keijzer - 06-02-2017 08:51
In Suriname en Irak/Koerdistan vullen veel vrouwen na een borstamputatie hun bh's met watten, washandjes of sokken. Een borstprothese kost er ongeveer 200 euro, wat voor heel veel vrouwen een maandinkomen is.
Nederlandse vrouwen daarentegen mogen van hun verzekeraar elke twee jaar een nieuwe prothese laten aanmeten. Het oude exemplaar belandt meestal in de kast of vuilnisbak. Dat is jammer want de vrouwen in Suriname en Irak zouden graag deze protheses ontvangen.

Oproep

Daarom roepen we vrouwen op hun niet meer gebruikte protheses een tweede leven te geven in Irak en Suriname. Dit doen we samen met de borstkankervereniging (BVN). We vragen vrouwen hun niet meer gebruikte protheses in te leveren bij één van de POC’s of inloophuizen. Rond 1 april (geen grap) worden ze daar opgehaald.

Negen april zullen de protheses tijdens de jubileum modeshow van het Adamas Inloophuis overhandigt worden aan Carmelita Haynes van http://mammaecarebodyandmind.com/home/ Een stichting die werkzaam is Suriname en aan Goli Adurahman van het Pena Centrum http://penacenter.com/

Vragen ? Opmerkingen ? Suggesties? Neem dan contact op met Lily Nieuwenhuizen via info@bya-advies.nl.
Pallialiefje
Linda de Keijzer - 17-10-2016 12:35
Door een PalliaLiefje (armband) te dragen laat je zien dat je het belangrijk vindt dat iedereen op zijn eigen manier mag leven en sterven. Het PalliaLiefje is een eigentijds sieraad. Een betekenisvol symbool voor de mensen die zich verbonden weten met de palliatieve zorg en haar ambities. Het PalliaLiefje is in staat zonder woorden heel veel mensen aan te spreken. Een sympathiek item met een grote betekenis. Een sieraad dat je onopvallend (maar wel altijd) bij je draagt. Met een Pallialiefje laat je zien dat je liefdevolle palliatieve zorg een warm hart toedraagt....

Kijk op www.pallieliefje.nl voor meer informatie en om een Pallialiefje te bestellen.
Voedingstips voor kankerpatienten gebundeld
Linda de Keijzer - 14-03-2016 20:20
Voedingstips voor kankerpatiënten gebundeld
Deskundigen helpen patiënten en familie met betere smaakbeleving

10 maart 2016, Amsterdam - Stichting ‘Beleef je Smaak’, culinair publicist en receptontwikkelaar José van Mil en Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ hebben 40 tips en tricks gebundeld om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten. Door chemotherapie kan de smaakbeleving van kankerpatiënten namelijk veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het eten wordt voor de patiënt dan een extra opgave, terwijl dit hen juist moet sterken tijdens de behandeling.

De patiënt en haar familieleden worden nog niet goed genoeg ingelicht over de verandering van de smaakbeleving. Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ stelt dat veel kankerpatiënten en hun familie met deze bijwerkingen kampen. Tijdens de behandelingen ontstaan vaak problemen met eten, terwijl eten een belangrijke en sociale component is in deze fase. Smaakverandering, geen eetlust, misselijkheid en moeite bij slikken of een droge mond zijn enkele bijwerkingen waar kankerpatiënten mee te maken kunnen krijgen. Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft in samenwerking met IntermeZZo en kookboekenschrijfster José van Mil de folder ’40 tips en tricks’ gelanceerd op hun website.

Familie kan patiënt helpen met beter eten
Ellen Kramer, laboratorium arts van Ziekenhuis Isala en één van de initiatiefnemers van Stichting ‘Beleef je Smaak’, doet al vijf jaar onderzoek naar de effecten van chemotherapie bij leukemiepatiënten en stelt dat bij veel kankersoorten patiënten te maken kunnen krijgen met problemen bij eten: “Al na een eerste chemotherapie kan een patiënt merken dat de smaakbeleving verandert. Meestal zijn de patiënten zelf niet zozeer met voeding bezig; zij focussen zich op de behandeling. Voeding is echter essentieel om meer weerstand te creëren.” Familieleden hebben moeite met de veranderende eetlust; wat zij hun familielid voorschotelen wordt bijvoorbeeld niet opgegeten. Middels deze folder kan de familie de patiënt beter helpen met eten. Kramer: “Hoewel artsen steeds meer voedingsadvies geven aan kankerpatiënten is er nog ruimte voor verbetering. Vooral de familie kan beter worden ingelicht. De geur van bouillon is voor velen een fijne geur, bij kankerpatiënten wekt dit soms juist misselijkheid op.”

3 Tips & Tricks
Drie van de veertig tips uit de folder die de smaakbeleving en eetlust van kankerpatiënten kunnen helpen:

1.     Mes, lepel en vork:
Metaal in de mond kan soms heel naar aanvoelen en ‘metalig’ smaken. In dat geval is het handig om plastic bestek te gebruiken.

2.     Drinken is belangrijk:
Probeer gedurende de dag telkens kleine slokjes water te nemen. Dat is gemakkelijker dan grote glazen en zo krijg je toch genoeg vocht binnen. Meten is weten, dus meet de hoeveelheid die je drinkt. Zo houd je in de gaten of je genoeg vocht binnenkrijgt.

3.     Prettig mondgevoel:
Zachte hapjes met wat beet: zoals pasta, rijst of bijvoorbeeld flensjes zijn goed wanneer kauwen en slikken wat lastiger is, maar geen groot probleem. Ook prettig als je een droge mond hebt.

Klik hier om alle 40 tips te kunnen bekijken.

Over Stichting ‘Beleef je Smaak’
Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft als doel om het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van smaakveranderingen en smaakverlies na een behandeling met chemotherapie te bevorderen. Hiermee kan de kennis omtrent smaakveranderingen en smaakverlies tijdens en na een chemotherapie worden uitgebreid. De stichting geeft daarnaast voorlichting en adviezen aan betrokkenen zoals patiënten, hun familie en aan zorgverleners. www.beleefjesmaak.nl

Over zorgcentrum ‘IntermeZZo’
Stichting IntermeZZo is het nazorgcentrum in Zwolle voor mensen met kanker en hun naasten. Het doel van het  centrum is om  mensen met kanker en hun naasten de regie en levensvreugde terug te laten vinden. Dit doen zij door het geven van informatie over de gevolgen van kanker en het bieden van ondersteunende workshops en cursussen en ontspannen activiteiten met lotgenoten zoals yoga, massages enz. Daarnaast is het centrum 5 dagen in de week geopend zodat de gasten laagdrempelig binnen kunnen lopen voor een kop koffie en een luisterend oor. www.intermezzo-zwolle.nl

Over José van Mil, Pepper & Salt
José van Mil is foodstylist, receptontwikkelaar en culinair publicist bij Pepper & Salt. Toen haar man Paul kanker kreeg heeft zij er alles aan gedaan om hem tijdens de behandeling aan het eten te houden. José van Mil schreef o.m. het boek ‘Gezond Eten Rond Chemotherapie’, een informatief boek met recepten en oplossingen voor als eten met kanker en tijdens de behandeling moeilijk is. www.eten-met-kanker.nl.
Gewijzigd op: 14-03-2016 20:21
Wensboom
Linda de Keijzer - 18-12-2015 13:54
Namens de NET-groep (Neuro-Endocriene Tumoren):

Het is bijna 2016, daarom een laatste bericht van de NET-groep met een nieuwjaarswens via de Wensboom. Een project waar patiënten en naasten enthousiast aan hebben gewerkt. Het is een ander soort kerstkaart dan ballen in een boom maar de wensen spetteren als vuurwerk.Tijdens de informatiedag in november en via Facebook kregen we meer dan 90 reacties op de vraag om wensen, complimenten en kritische noten in te sturen. Want waar liggen de behoeften van patiënten en naasten, wat gaat er goed en wat moet verbeterd worden? Het is indrukwekkend en ontroerend wat mensen schreven en aan tips meegaven, bijvoorbeeld over de noodzaak van scholing aan (huis)artsen over zeldzame NET & NEC kanker, maar ook de vele complimenten voor de NET-groep om vooral door te gaan op de weg die we bewandelen.

Momenteel wordt de poster (zonder de feestdagen-wens) gedrukt, waarna we de poster naar verpleegkundigen en specialisten sturen in de ziekenhuizen waarmee we contact hebben. Maar dat is niet alles. Iedereen kan de posters via de Pdf uitprinten of u kunt de poster kosteloos aanvragen via info@net-kanker.nl Dit geldt zowel voor (medisch)professionals als voor patiënten en naasten. U kunt de poster ook aan uw (huis)arts geven om de awareness voor NET en NEC te vergroten.
Wensboom met feestdagen-wens treft u HIER
Wensboom zonder feestdagen wens treft u HIER
BreiBoezem
Linda de Keijzer - 12-11-2015 14:16
BreiBoezem; Gebreide Borstprotheses, een goed alternatief voor siliconen protheses: 100% katoen met lichte vulling, ademend, uitwasbaar en zeer comfortabel!

BreiBoezem

Stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan (Boezemgebruikers), GRATIS te voorzien van gebreide borstprothese(s). Deze gebreide borstprotheses zijn een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan.

Vrijwilligsters (Boezemvrienden) breien de borstprotheses van BreiBoezem.

Waarom gebreide protheses in plaats van siliconen protheses? Veel vrouwen vinden de gebreide protheses prettiger en comfortabeler dan siliconen protheses. Siliconen protheses zijn vaak zwaar en kunnen nekklachten met zich mee brengen. De gebreide protheses zijn gemaakt van 100% katoen (dit om huidirritaties te voorkomen) en hebben een lichtgewicht vulling.

Daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeringen de dure siliconen borstprotheses slechts 1 keer per 2 jaar en vaak valt deze eerst nog onder het eigen risico. Wil je tussentijds een nieuwe of extra siliconen borstprothese, bijvoorbeeld voor het sporten, dan is deze voor eigen rekening.

Dit initiatief is vanuit Amerika naar Australië en zo naar Nederland overgewaaid. Via een oproep van Jacqueline de Jong (Nederlandse, woonachtig in Australië) bij de borstkankervereniging hebben Esther Elsinger en ikzelf ons als vrijwilligers aangemeld om dit project ook in Nederland met succes op te zetten. Wij zijn dan ook de bedenkers van BreiBoezem in Nederland.

Kijk op onze Facebook pagina https://www.facebook.com/breiboezem en like ons om zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Of meld je aan via breiboezem@gmail.com als Boezemgebruikster, Boezembreister of Boezemvriend.

Kijk voor meer informatie ook op http://voeljeweervrouw.nl/?page_id=30 
Boek Borst Vooruit
Linda de Keijzer - 02-11-2015 13:07
Een aantal weken geleden is het boek gepresenteerd, een boek van vrouwen met borstkanker voor vrouwen met borstkanker maar ook zeker reuze interessant voor hun familie, vrienden maar ook artsen, fysiotherapeuten en een ieder die zich verwant voel met deze ziekte. Het boek zit vol nuttige tip van 64 vrouwen met dezelfde ervaring, geschreven met een knipoog en vol positiviteit. De opbrengst van het boek gaat volledig naar borstkankeronderzoek.


Gewijzigd op: 02-11-2015 13:08
Inloophuis Boskoop zoekt coördinator
Linda de Keijzer - 19-10-2015 19:37
Inloophuis de Gele Linde is voor haar locatie in Boskoop dringend op zoek naar een coördinator. Per 1 januari zal de huidige coördinator haar werkzaamheden beëindigen en zoeken wij met spoed een opvolger. De coördinator heeft de operationele leiding over de locatie Boskoop en coördineert de inzet van de lokale vrijwilligers. De coördinator werkt op vrijwillige basis en de verwachte tijdsbesteding voor de functie is minimaal 8 uur per week. Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met  Marion v.d. Eijnden tel. 0613611988  e-mail: info@de-gele-linde.nl. Voor meer informatie over het inloophuis de Gele Linde www.de-gele-linde.nl.
Gewijzigd op: 19-10-2015 19:37
Bestralingskalender
Linda de Keijzer - 02-09-2015 12:08
Lucie van der Veer heeft de Bestralingskalender ontworpen, omdat zij heel veel moed en kracht putte uit de ‘bestralingskalender’ die zij op een vel papier had gemaakt met daarop de cijfers 1 t/m 33, het aantal van haar bestralingen. Elke dag als ze uit het ziekenhuis thuis kwam, liep ze direct naar de keuken waar deze ‘kalender’ op de keukenkast hing en streepte ze d.m.v. een krul weer een dag c.q. bestraling weg.

Haar wens is dat ze door middel van deze kalender mensen, die geconfronteerd worden met kanker en de daaropvolgende bestralingen, moed kan geven. Dat men door het wegstrepen van elke bestralingsdag op de kalender kan aftellen, een doel heeft … een focuspunt.

Kijk voor meer informatie op www.bestralingskalender.nl. 
Gewijzigd op: 02-09-2015 12:09
Wilt u ons helpen? Enquête inloophuis
Linda de Keijzer - 13-07-2015 11:15
Geachte mevrouw/meneer,

Graag willen we het aanbod van inloophuis de Gele Linde zo goed mogelijk laten aansluiten bij waar u, als bezoeker, behoefte aan heeft. Zoals u wellicht gemerkt heeft biedt inloophuis de Gele Linde elke dinsdagochtend naast een kopje koffie en een luisterend oor een activiteit ter ontspanning aan voor haar bezoekers ( mensen die leven met kanker, hun naasten en nabestaanden). Deelname mag, maar moet niet……alleen een praatje of aanwezig zijn kan ook.
Zou u de vragen in de enquête willen beantwoorden zodat we een duidelijker beeld krijgen of ons aanbod aansluit bij uw wensen en behoeften?

De gegevens uit deze enquête worden anoniem verwerkt en niet gebruikt voor andere doeleinden.
Na de verwerking ontvangt u bericht over het resultaat en welke mogelijkheden wij zien om tegemoet te komen aan uw wensen.
De enquête bestaat uit tien vragen en het invullen zal niet veel tijd in beslag nemen.

Klik hier om de enquête te starten.

Alvast bedankt voor uw medewerking!
Gewijzigd op: 28-09-2015 19:48
>>

Agenda

Nieuws

03-07-2017Nieuwe start de Gele Linde
Inloophuis de Gele Linde gaat samen met TOM in de ... Lees meer
06-02-2017Geef borstprotheses een tweede leven
Lees meer
17-10-2016Pallialiefje
Symbool voor liefdevolle palliatieve zorg Lees meer