Zoeken
 Zoeken

De gele Linde


Waarom de naam ‘Gele Linde’

De linde is een grote indrukwekkende boom. De strijd om het bestaan komt tot uitdrukking in de grillige vorm van met name zeer oude lindes. De oudste linde in Nederland staat in Sambeek en is 400 jaar oud met een omtrek van 8 meter. In Duitsland bestaat er zelfs een linde van 800 jaar oud en een omtrek van 17 meter
De boom werd in het verleden vaak in het centrum van een dorp of stad geplant. Vooral in de middeleeuwen waren de lindes een samenkomstplaats voor volksfeesten, rechtzittingen en trouwerijen.

Voor de Germanen was het de boom van de liefde en in het vroege Christendom werd het ook wel de ‘Mariaboom’ genoemd, welke uitzicht bood op genezing van allerlei ziekten.

Verder was en is de linde ook een bruikbare boom. Het gedroogde loof werd vroeger veelvuldig gebruikt als voedsel voor het vee in de winter. De takken zijn buigzaam en heel geschikt voor het maken van touw, schoeisel en matten. Het hout is zacht en wordt gebruikt voor o.a. houtsnijwerk en pianotoetsen. Aan de bloesem (zowel geel als wit) wordt geneeskracht toegekend en verwerkt in oliën, thee en honing.

Tot slot is het blad hartvormig in een diversiteit van tinten en grootte.

De symboliek
•De grootte, leeftijd en grilligheid van de linde: strijd om het bestaan
•Historie: centraal, beschutting, liefde, genezing
•Bruikbaarheid: voedsel, zachtheid, buigzaamheid
•Het hartvormige blad: een initiatief vanuit ons hart
•Gele bloesem: krachtig, positief, zonnig en warm

Agenda

Nieuws

03-07-2017Nieuwe start de Gele Linde
Inloophuis de Gele Linde gaat samen met TOM in de ... Lees meer
06-02-2017Geef borstprotheses een tweede leven
Lees meer
17-10-2016Pallialiefje
Symbool voor liefdevolle palliatieve zorg Lees meer